Schoenadvies

Onze voeten zijn heel belangrijk: in ons leven stappen we er een 5-tal keer de wereld mee rond. Ze dragen ons van ’s morgens tot ‘s avonds overal naartoe. Wanneer onze voeten ons in de steek laten, kunnen we zowel letterlijk als figuurlijk ‘niet meer uit de voeten’. Draag dus zorg voor je voeten en geef ze de aandacht die ze verdienen en begin met deze vuistregels voor een goed paar schoenen.

Acht uur per dag op een bureaustoel doorbrengen mag dan ongezond zijn, een staand beroep is volgens onderzoek ook geen garantie voor een betere gezondheid. Draag daarbij nog eens verkeerd schoeisel en je kunt op termijn talloze fysieke klachten krijgen. Wat je dan wel moet dragen, leggen we hieronder uit.
Voor mensen met jobs waarbij je de hele dag moet rechtstaan – zoals winkelbedienden, obers, verpleegsters, enzovoort – is het noodzakelijk om te investeren in deftige schoenen, omdat je anders chronische rug- en voetklachten kunt krijgen en op termijn zelfs vergroeide voeten en tenen.

De juiste maat

Koop je schoenen altijd ’s middags. In de loop van de dag worden je voeten namelijk dikker. Zo koopt je schoenen die je goed passen.
Loop in de winkel een paar rondjes met beide schoenen aan. Bij twijfel niet kopen. Een goede schoen hoeft je niet in te lopen.
Schoenen moeten in de lengte en breedte groot genoeg zijn. Je tenen moeten voldoende ruimte hebben. Als je staat, moet de schoen 10 mm langer zijn dan de langste teen. De schoenen mogen nooit te spits toelopen, maar dienen in overeenstemming te zijn met de vorm van de voet.
Laat je voeten elk jaar opmeten. Je voeten veranderen naarmate u ouder wordt.

Zool die correct afrolt

Je voeten moeten normaal kunnen afrollen. Zorg ervoor dat je schoenen buigen op de juiste plaats: ter hoogte van de tenen. Het is niet goed als schoenen plooien over de hele zool, voor of achter de tenen.

Gesloten hiel

De schoen is achteraan best gesloten. Bij open schoenen en slippers moeten de tenen te hard werken om de schoen aan te houden. Als je slippers koopt liefst dan met iets rond de hiel.

Goede pasvorm rond de hiel

Je hakstuk mag nauwelijks of niet indrukken. Kies een goede pasvorm rond de hiel.
Belangrijk voor de ondersteuning van de voet is dat de contrefort (de hielversteviging van de schoen) stevig is. Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet makkelijk vervormen. Controleer dit door met je duim stevig op dit deel van de schoen te drukken.

Stevige schoen

Je schoen mag niet draaien in de lengterichting (zoals je een dweil uitwringt).

Veters of klittenband

Schoenen met een vetersluiting of klittenbandsluiting op de wreef hebben over het algemeen een betere pasvorm dan instappers. De wreefsluiting geeft extra stevigheid aan uw voet.
Als je voeten een beetje zwellen, kan je de schoen gemakkelijk losser maken.

Geknoopte veters

Knoop steeds je veters. Je schoen valt dan niet van je voet en je voet krijgt meer stabiliteit.

Hoogte van de hak

maximaal 2.5 – 3 cm

Een hak is bij voorkeur maximaal 3 cm hoog. Hogere hakken geven vaker last in de knieën en in de lage rug tot zelfs in de schouders en nek.
Dan ontstaat er verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak ook breed te zijn.

Op maat gemaakte zolen

Draag je op maat gemaakte zolen/steunzolen? Zorg voor voldoende plaats in je schoenen. Heb je steunzolen of ortheses die je wil dragen in de schoenen, neem deze dan altijd mee naar de winkel en pas de schoenen met de zolen of ortheses. Een schoen met uitneembare binnenzool is ideaal: zo creëer je voldoende diepte binnenin de schoen voor je eigen zolen.
Op deze manier verliest je geen ruimte in de schoen. Verzeker je ervan dat de binnenzool vlak is voordat je de steunzool in de schoen plaatst. De steunzool moet recht in de schoen liggen.

Aangepaste sportschoen

Doe je aan sport? Kies een aangepaste sportschoen: een loopschoen om te lopen, een tennisschoen om te tennissen, een voetbalschoen om te voetballen …

Als je confectieschoenen niet voldoende bescherming bieden, kan ik je adviseren om naar een podoloog te gaan.
Wil dit zeggen dat we dan geen pumps, ballerina’s, stoffen sneakers, slippers enz…meer mogen dragen? Natuurlijk wel, dat doe ik ook maar sporadisch.
Draag die op een feestje of voor een dagje naar het strand, maar niet om te werken.